1 hozzászólás

Oculus Rift: a jövő már itt van, de te csak jövőre próbálhatod ki

szerző : dátum : 2015. június 12.
 

A tegnapi elő-E3-as konferencián bemutatásra került az Oculus Rift végleges változata, illetve kiderült az is, hogy a csomag részét képezi majd egy Xbox One kontroller.

Az Oculus Rift és a Microsoft együttműködési megállapodást kötöttek, aminek értelmében a két cég kölcsönösen segíti egymást, hogy a virtuális valóság minél hamarabb minél szélesebb körben elterjedhessen. Kiderült például, hogy a csomag része lesz az új Xbox One kontrollert, valamint a Windows 10 natívan támogatja majd az Oculus Riftet.

A fejlesztők azonban nem álltak meg itt, mivel a gamepad nem az a kontroller, amivel szerintük a VR játékokat megfelelően lehet irányítani, ezért létrehozták a saját megoldásukat, amit Oculus Touch névére kereszteltek. Palmer Luckey, a cég alapítója elmondta, “az első dolog, amit az emberek a virtuális valóságban megtesznek, hogy kinyújtják a kezüket az új világban. Olyan bemeneti eszközt akartunk létrehozni, ami ezt lehetővé is teszi az számukra, amivel kapcsolatban tudnak lépni a virtuális világgal és a benne lévő tárgyakkal.”

Ez a vezeték nélküli irányító úgy lett megalkotva, hogy a játékos a virtuális kezét a valódi kezének higgye. Az eszköznek köszönhetően felvehetünk dolgokat a virtuális világban, hozzányúlhatunk tárgyakhoz, vagy épp integethetünk más játékosokkal, akik ugyanabban a virtuális térben tartózkodnak, mint mi. Az eszköz nem a Rifttel együtt érkezik meg, hanem csak valamivel utána.

A VR szemüveg bizonyos részei levehetőek lesznek, például a fülhallgató, így a játékos használhatja majd a saját megszokott fülesét. Ezen felül helyet kap az eszközön egy kis csúszka, amivel a kijelzők szemtől való távolságát lehet állítani. A csomagban helyet kap majd egy kis külső szenzor is, amivel a fejünk mozgásának érzékelése tökéletes lehet.

Az Oculus Rift hivatalosan a jövő év első negyedében, vagyis valamikor 2016. január 1. és 2016. március 31. között lesz elérhető. A pontos dátum mellett egyelőre az ár sem ismert.