4 hozzászólás

PES 2016: egy újabb ok, amiért komolyan vehetetlen a PC-s közösség

szerző : dátum : 2015. szeptember 17.
 

Oszd meg, mi majd uralkodunk helyetted :Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

A PC-sek gyakran képzelik azt, hogy ők valamiféle földöntúli gamer fajból származnak, akiknek nem csak jobb ízlésük van játékok terén, mint bárki másnak, de mindenkinél többet is érdemelnek a pénzükért.

A Pro Evolution Soccer 2016 kapcsán koppantak egyet, mert a Konami ugyanazt a grafikus motort használja idén is a PC-s verzióban, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy egyfajta hibrid előző generációs-jelenlegi generációs megoldás duruzsol a játék alatt, miből kikövetkeztethető, hogy a grafika nem olyan szép, mint lehetne, vagy épp nem olyan szép, mint PS4-en. A PC-seknek ebben a generációban egyébként is nagy vesszőparipája a konzolokkal való összehasonlítás.

Mint az a lentebbi videóban is látható, az eltérések észrevehetőek, amennyiben az ember odafigyel rájuk, például a stadionban a nézők nem annyira szépek PC-n, mint PS4-en, de a meccs közben, főleg az online összecsapások alatt igencsak kevés játékos kezdi el bámulni a közönséget. Szintén különbség, hogy a cipőkre teljesen ráközelítve a textúra mosottabb, óriási szerencsétlenség, hogy mindenki (értsd: minden egyes játékos) a fűszálakra közelítve játszik a játékkal, így sajnos az ilyen hibák hamar elvehetik a játékosok kedvét. Az már csak hab a tortán, hogy az eső kevésbé nedvesíti meg Neymar mezét, hisz ez is lényegi, sőt, talán legfontosabb eleme a játékélménynek.

Metacriticen jelenleg pazarul teljesít a cím, legalábbis a PS4-es verzió, amit mind a játékosok, mind pedig a kritikusok szeretnek, és a pontszámokat elnézve az elmúlt 10 év legjobb PES-ével lesz dolga annak, aki inkább a játékmenet miatt ruház be egy játékra, nem pedig a grafika miatt.

Érdemes szemezgetni a Steames “user review-kból” is. Megérnek egy misét.

“The PC version of PES2016 is a PS3 port. How is it that the PS4 version has high resolution models, crowds, players and better lightting then the PC version? Yes the gameplay is better then FIFA 16 but FIFA 16 doesnt ♥♥♥♥ over the pc communtiy.”

A review-er szerint a játék nem szép, de úgy gondolja, hogy még így is jobb, mint a FIFA 16, de ennek ellenére nem ajánlja, mert a grafika nem olyan szép, mint az elvárná, még ha egyébként a játékmenet nagyon is király. Logika a köbön.

“its just a 2015.1 update, graphics especially the lighting are terrible, gameplay great.”

Ez a felhasználó szintén megemlíti, hogy a gameplay kiváló, de a grafika nem, ezért nem ajánlja.

Aztán vannak olyanok, akiknek azzal van problémájuk, hogy csúnyább, mint a konzolos változat. “Worse than new-gen consoles’ edition.”, vagy “gameplay is better then fifa shame about the graphics no being on par with ps4/xbone”.

Félreértés ne essék, nem probléma, ha valaki számára fontos a grafika, hiszen sok PC-s egy konzol árának többszörösét öli a gépébe, amiért “cserébe” elvárja a szebb látványt, még ha egyébként a kiadók abszolút nem profitálnak abból semmit, hogy ők épp egy 120 000 forintos konzolt vettek meg, vagy egy 300 000 forintos PC-t, de úgy gondolják, hogy mivel többet öltek hardverbe, ezért automatikusan többet is érdemelnek.

Ha a PES grafikáján túllépünk, egy minden ízében jobb játékot láthatunk és egy jobb játékkal játszhatunk, mint tavaly. Aki pedig azon van kiakadva, hogy a játékmenetbeli újítások nem számottevőek, nem ugrik az arcunkba, hogy mennyivel is jobb az új PES, annak csak annyit tudunk mondani, üdvözlet a játékiparban, ez így működik az első FIFA óta.

A PC-s közösség ismét bebizonyította, hogy miért is teljesen komolyan vehetetlen az, amikor azzal példálóznak, hogy a kritikusokat megveszik a kiadók, és a 9-10 pontos tesztek nem fedik egy játék valódi minőségét. Miközben természetesen a konzolos oldalon is megfigyelhető ez, de ők inkább vannak el a saját kis sárgödrükben, és dobálják egymásra a gödör tartalmát az 1080p-s vagy 60 fps-es vitákban, amiket olvasni a neten nem kevésbé fárasztó, mint a PC-sek állandó sirámait, hogy mennyire tojnak a fejükre a kiadók, miközben nélkülük már rég csődbe ment volna az egész ipar.

 • Peetmondoo

  ui.: Egy konzolos cikk író.

  • Szó nincs erről. Többet játszok PC-n, mint konzolon. Diablo III (aktívan játszok a Season 4-ben), Football Manager 2015 (ezt már ritkábban, mert lassan jön az új rész), most pótlom a Dishonoredöt, nem rég játszottam végig a Hitman: Absolutiont, illetve újrajátszom a Company of Heroest. Plusz tolnám a Titanfallt, de PC-n már sajnos kevés a játékos, EU Westen, ahol a legjobb a pingem, nem mindig talál szervert…

   Csak azért, mert van véleményem valamiről, még nem tartozok az ellenkező táborba.

 • Sanctus

  “úgy gondolják, hogy mivel többet öltek hardverbe, ezért automatikusan többet is érdemelnek.”

  Nem, de kevesebbet sem érdemlünk. A 300 ezres gépen legyen legalább olyan a grafikája, mint a 120 ezres PS4en. A skálázhatóság a PC nagy előnye, a butított grafika adja meg a lehetőséget a játékra a gyengébb gépekkel rendelkezőknek. A PS4 nem rendelkezik több erőforrással, mint egy felső kategóriás PC, épp ezért a nem megfelelő grafikai/technológiai portolás a nettó lustaság vagy kiadói érdektelenség eredménye, és ez nem a PC tulajok sara – az új Batmanből sem véletlenül lett botrány.

  • Pont ezért rángattam elő ehhez az íráshoz a PES új részét, mert tökéletes példa arra, hogy viselkedik nagy általánosságban a PC-s közösség az interneten (és mint az előző hozzászólónak is mondtam, én is jobbára PC-n játszok, tehát ha valami vagyok, akkor inkább PC-s, így félig-meddig magam ellen is beszélek).

   A PES 2016 gépigénye gyakorlatilag nem létezik, ajánlott videokártyaként a processzorba integrált HD4000-es GPU van megjelölve, és még ilyen gépigény mellett is érkeztek a grafika minőségét fikázó felhasználói vélemények. Tehát itt nem arról van szó, hogy magas a gépigény, és a játék csúnya, tehát a készítők ellazázták a dolgokat, hanem pont ellenkezőleg, nem olyan szép a látvány, de cserébe egy 7-10 éves gépen is gond nélkül fut. Plusz hetekkel a megjelenés előtt tudni lehetett, hogy a játék grafikailag közelebb lesz az előző geneációhoz, mint a mostanihoz.

   Nagy általánosságban persze tök igazad van, ha lenne egy háromszor többe kerülő gépem, mint amennyibe az Xbox One-om fáj (de nincs), akkor elvárnám, hogy minimum PS4 szintű grafikán fussanak jól a játékok különösebb gond nélkül, ha már pénzt adok értük. Sajnos manapság már konzolon sem mindig futnak legalább stabil 30 fps-sel a játékok, elég ugye csak visszagondolni a The Order: 1886, vagy az Assassin’s Creed Unity fps gondjaira, nem hogy PC-n.

   De még egyszer mondom, a PES ez alól annyiban kivétel, hogy a megjelenés előtt hetekkel tudni lehetett, hogy nem jelenlegi generációs grafikát kap a játék, amiről ugye a gépigény is árulkodik.