4 hozzászólás

PES 2016: egy újabb ok, amiért komolyan vehetetlen a PC-s közösség

szerző : dátum : 2015. szeptember 17.
 

A PC-sek gyakran képzelik azt, hogy ők valamiféle földöntúli gamer fajból származnak, akiknek nem csak jobb ízlésük van játékok terén, mint bárki másnak, de mindenkinél többet is érdemelnek a pénzükért.

A Pro Evolution Soccer 2016 kapcsán koppantak egyet, mert a Konami ugyanazt a grafikus motort használja idén is a PC-s verzióban, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy egyfajta hibrid előző generációs-jelenlegi generációs megoldás duruzsol a játék alatt, miből kikövetkeztethető, hogy a grafika nem olyan szép, mint lehetne, vagy épp nem olyan szép, mint PS4-en. A PC-seknek ebben a generációban egyébként is nagy vesszőparipája a konzolokkal való összehasonlítás.

Mint az a lentebbi videóban is látható, az eltérések észrevehetőek, amennyiben az ember odafigyel rájuk, például a stadionban a nézők nem annyira szépek PC-n, mint PS4-en, de a meccs közben, főleg az online összecsapások alatt igencsak kevés játékos kezdi el bámulni a közönséget. Szintén különbség, hogy a cipőkre teljesen ráközelítve a textúra mosottabb, óriási szerencsétlenség, hogy mindenki (értsd: minden egyes játékos) a fűszálakra közelítve játszik a játékkal, így sajnos az ilyen hibák hamar elvehetik a játékosok kedvét. Az már csak hab a tortán, hogy az eső kevésbé nedvesíti meg Neymar mezét, hisz ez is lényegi, sőt, talán legfontosabb eleme a játékélménynek.

Metacriticen jelenleg pazarul teljesít a cím, legalábbis a PS4-es verzió, amit mind a játékosok, mind pedig a kritikusok szeretnek, és a pontszámokat elnézve az elmúlt 10 év legjobb PES-ével lesz dolga annak, aki inkább a játékmenet miatt ruház be egy játékra, nem pedig a grafika miatt.

Érdemes szemezgetni a Steames “user review-kból” is. Megérnek egy misét.

“The PC version of PES2016 is a PS3 port. How is it that the PS4 version has high resolution models, crowds, players and better lightting then the PC version? Yes the gameplay is better then FIFA 16 but FIFA 16 doesnt ♥♥♥♥ over the pc communtiy.”

A review-er szerint a játék nem szép, de úgy gondolja, hogy még így is jobb, mint a FIFA 16, de ennek ellenére nem ajánlja, mert a grafika nem olyan szép, mint az elvárná, még ha egyébként a játékmenet nagyon is király. Logika a köbön.

“its just a 2015.1 update, graphics especially the lighting are terrible, gameplay great.”

Ez a felhasználó szintén megemlíti, hogy a gameplay kiváló, de a grafika nem, ezért nem ajánlja.

Aztán vannak olyanok, akiknek azzal van problémájuk, hogy csúnyább, mint a konzolos változat. “Worse than new-gen consoles’ edition.”, vagy “gameplay is better then fifa shame about the graphics no being on par with ps4/xbone”.

Félreértés ne essék, nem probléma, ha valaki számára fontos a grafika, hiszen sok PC-s egy konzol árának többszörösét öli a gépébe, amiért “cserébe” elvárja a szebb látványt, még ha egyébként a kiadók abszolút nem profitálnak abból semmit, hogy ők épp egy 120 000 forintos konzolt vettek meg, vagy egy 300 000 forintos PC-t, de úgy gondolják, hogy mivel többet öltek hardverbe, ezért automatikusan többet is érdemelnek.

Ha a PES grafikáján túllépünk, egy minden ízében jobb játékot láthatunk és egy jobb játékkal játszhatunk, mint tavaly. Aki pedig azon van kiakadva, hogy a játékmenetbeli újítások nem számottevőek, nem ugrik az arcunkba, hogy mennyivel is jobb az új PES, annak csak annyit tudunk mondani, üdvözlet a játékiparban, ez így működik az első FIFA óta.

A PC-s közösség ismét bebizonyította, hogy miért is teljesen komolyan vehetetlen az, amikor azzal példálóznak, hogy a kritikusokat megveszik a kiadók, és a 9-10 pontos tesztek nem fedik egy játék valódi minőségét. Miközben természetesen a konzolos oldalon is megfigyelhető ez, de ők inkább vannak el a saját kis sárgödrükben, és dobálják egymásra a gödör tartalmát az 1080p-s vagy 60 fps-es vitákban, amiket olvasni a neten nem kevésbé fárasztó, mint a PC-sek állandó sirámait, hogy mennyire tojnak a fejükre a kiadók, miközben nélkülük már rég csődbe ment volna az egész ipar.