0 hozzászólás

Mikor jöhet új konzolgeneráció?

szerző : dátum : 2015. november 23.
 

Oszd meg, mi majd uralkodunk helyetted :Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

Igen, tudjuk, hogy még csak nemrég jelent meg az új PlayStation és Xbox, de nehéz elmenni az interneten olvasható pletykák mellett. Kiveséztük, hogy szerintünk mikor jöhet új generáció.

A képlet nagyon összetett, a konzolos időszámítás teljesen máshogy működik, mint a PC-s, vagy ahogy azt az interneten olvasható játékosok véleményéből le lehet szűrni. A konzolok nem törődnek azzal, hogy PC-n kik és hogyan játszanak, a konzol az egy teljesen egyedi infrastruktúra, egyedi igényekkel, és egyedi szabályokkal, amiket alapvetően a pénz motivál, mint magát az egész ipart.

Az első és legfontosabb tényező egy generációváltás esetében, hogy az adott generációs konzolok eladásai mikor kezdenek el lassulni, illetve a szoftverek felé mikor csökken az érdeklődés. Amíg egy gép eladásai hasítanak, mint a PS4 és az Xbox One esetében most, addig nem sok értelme van generációváltásról beszélni, mert senkinek sem érdeke, hogy egy látszólag egészséges piacra új eszközöket vezessen be.

kep_mikor_valthatunk_konzolgeneraciot_01

Aztán ott vannak a kiadók, akik dollár milliókat, tízmilliókat ölnek a különféle technológiák kifejlesztésébe, amikre a terveik szerint évekig építhetnek játékokat, és amely technológiákat az idők folyamán továbbfejlesztik, tehát még több pénzt ölnek beléjük. Aztán persze elérik ezeknek a határát, amikor már olyan a dolog, mintha feneketlen kútba dobálnák a pénzt, és új technológia kifejlesztése válik szükségessé. Tehát a nagy kiadókat is meg kell győzni arról, hogy érdekükben áll a generációváltás, el kell nekik is adni az új hardvert.

A konkurencia is olyan tényező lehet, ami előre lendíti a piacot, és esetlegesen elhozza a generációváltást. Emlékezzünk csak a Wii-re, aminek a mozgásérzékelős irányítása a Microsoft oldaláról a Kinectet, míg a Sony oldaláról a PlayStation Move-ot eredményezte – jól lehet a Wii hatalmas sikerét egyik eszköz sem tudta megismételni, és mint kiderült, a Wii U sem volt képes rá. Elvileg a Nintendótól érkezik az NX, ami ha jelentősen nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a PS4 és az Xbox One, vagy olyan megoldásokat tartalmaz, amik miatt az emberek elfordulnak az utóbbi két konzoltól, az természetesen szintén előre hozhatja a váltást.

kep_star_wars_battlefront_szivargas_150417_06

Aztán ott van a hardver kérdés is, ami szintén megköti a Sony és a Microsoft kezét. A konzolok ára nem lehet túl magas, mert akkor nem lesz elérhető a legtöbb ember számára. A konzolok fő felvevő piaca a mainstream piac. Emlékezzünk arra például, hogy a Sony egy év alatt miképp csökkentette a PS3 árát. A gép 60GB-os változata 600 dollárért volt megvásárolható 2006 novemberében, míg egy évvel később a 40GB-os változatért már csak 400 dollárt kértek. De a jelenlegi generációban hasonlót húzott a Microsoft is, mikor az 500 dolláros gép mellől kivette a Kinectet, hogy csak magát a konzolt 400 dollárért árulhassa, így az elérhetőbb legyen az emberek számára.

Szintén fontos lehet, hogy mikor tör be a piacra egy olyan újszerű technológia, aminek a teljeskörű támogatásához új hardverekre van szükség. Jelen esetben ez igencsak aktuális is, hiszen a virtuális valóság már a küszöbön van. Az eredeti tervek szerint már idén megérkezhettek volna az első eszközök, de a Google Cardboard, és a Samsung VR mellett nem igazán van más alternatíva. Ráadásul az előbbi eszköz nem is igazi VR szemüveg. Jövőre érkezik azonban az Oculus Rift, a PlayStation VR, a HTC és a Valve közös kütyüje, a Vive, vagy épp a Razer által szponzorált OSVR. A Hololens pedig az AR vonalon mozog, ami összemossa a számítógépes megjelenítést és a valóságot.

kep_mikor_valthatunk_konzolgeneraciot_02

Jelenleg még nem tudni, hogy a VR mekkora hatással is lesz a piacra, lehet akár atomikus a robbanás, amit okozni fog, de akár rózsapatron szinten is mozoghat. Amennyiben a VR rohamosan fog terjedni, úgy nem kizárt, hogy a vártnál hamarabb érkezhet új generáció, hiszen már a PlayStation VR is hardveres kiegészítővel jön, mert a PS4 hardvere egyszerűen nem elég.

Mindent összevetve, és azt feltételezve, hogy a VR lassan fog terjedni, valamint a Nintendo NX semmi olyat nem mutat, amire a versenytársaknak lépnie kell, szerintünk egyhamar még nem jönnek új gépek. Még jó pár év van ezekben a hardverekben. És abban is biztosak vagyunk, hogy mind a Sony, mind a Microsoft, és mind a third party kiadók döntő hányada szépen betervezte már magának az előttünk álló 2-3 évet játékfronton. Jövőre olyan címek érkeznek, mint az Uncharted 4, a Quantum Break, a Horizon Zero Dawn, vagy a Gears of War 4.

Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, leghamarabb 2020-ban válthatunk generációt. Már ha lesz még következő generációs asztali konzol egyáltalán…