0 hozzászólás

Mikor jöhet új konzolgeneráció?

szerző : dátum : 2015. november 23.
 

Igen, tudjuk, hogy még csak nemrég jelent meg az új PlayStation és Xbox, de nehéz elmenni az interneten olvasható pletykák mellett. Kiveséztük, hogy szerintünk mikor jöhet új generáció.

A képlet nagyon összetett, a konzolos időszámítás teljesen máshogy működik, mint a PC-s, vagy ahogy azt az interneten olvasható játékosok véleményéből le lehet szűrni. A konzolok nem törődnek azzal, hogy PC-n kik és hogyan játszanak, a konzol az egy teljesen egyedi infrastruktúra, egyedi igényekkel, és egyedi szabályokkal, amiket alapvetően a pénz motivál, mint magát az egész ipart.

Az első és legfontosabb tényező egy generációváltás esetében, hogy az adott generációs konzolok eladásai mikor kezdenek el lassulni, illetve a szoftverek felé mikor csökken az érdeklődés. Amíg egy gép eladásai hasítanak, mint a PS4 és az Xbox One esetében most, addig nem sok értelme van generációváltásról beszélni, mert senkinek sem érdeke, hogy egy látszólag egészséges piacra új eszközöket vezessen be.

kep_mikor_valthatunk_konzolgeneraciot_01

Aztán ott vannak a kiadók, akik dollár milliókat, tízmilliókat ölnek a különféle technológiák kifejlesztésébe, amikre a terveik szerint évekig építhetnek játékokat, és amely technológiákat az idők folyamán továbbfejlesztik, tehát még több pénzt ölnek beléjük. Aztán persze elérik ezeknek a határát, amikor már olyan a dolog, mintha feneketlen kútba dobálnák a pénzt, és új technológia kifejlesztése válik szükségessé. Tehát a nagy kiadókat is meg kell győzni arról, hogy érdekükben áll a generációváltás, el kell nekik is adni az új hardvert.

A konkurencia is olyan tényező lehet, ami előre lendíti a piacot, és esetlegesen elhozza a generációváltást. Emlékezzünk csak a Wii-re, aminek a mozgásérzékelős irányítása a Microsoft oldaláról a Kinectet, míg a Sony oldaláról a PlayStation Move-ot eredményezte – jól lehet a Wii hatalmas sikerét egyik eszköz sem tudta megismételni, és mint kiderült, a Wii U sem volt képes rá. Elvileg a Nintendótól érkezik az NX, ami ha jelentősen nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a PS4 és az Xbox One, vagy olyan megoldásokat tartalmaz, amik miatt az emberek elfordulnak az utóbbi két konzoltól, az természetesen szintén előre hozhatja a váltást.

kep_star_wars_battlefront_szivargas_150417_06

Aztán ott van a hardver kérdés is, ami szintén megköti a Sony és a Microsoft kezét. A konzolok ára nem lehet túl magas, mert akkor nem lesz elérhető a legtöbb ember számára. A konzolok fő felvevő piaca a mainstream piac. Emlékezzünk arra például, hogy a Sony egy év alatt miképp csökkentette a PS3 árát. A gép 60GB-os változata 600 dollárért volt megvásárolható 2006 novemberében, míg egy évvel később a 40GB-os változatért már csak 400 dollárt kértek. De a jelenlegi generációban hasonlót húzott a Microsoft is, mikor az 500 dolláros gép mellől kivette a Kinectet, hogy csak magát a konzolt 400 dollárért árulhassa, így az elérhetőbb legyen az emberek számára.

Szintén fontos lehet, hogy mikor tör be a piacra egy olyan újszerű technológia, aminek a teljeskörű támogatásához új hardverekre van szükség. Jelen esetben ez igencsak aktuális is, hiszen a virtuális valóság már a küszöbön van. Az eredeti tervek szerint már idén megérkezhettek volna az első eszközök, de a Google Cardboard, és a Samsung VR mellett nem igazán van más alternatíva. Ráadásul az előbbi eszköz nem is igazi VR szemüveg. Jövőre érkezik azonban az Oculus Rift, a PlayStation VR, a HTC és a Valve közös kütyüje, a Vive, vagy épp a Razer által szponzorált OSVR. A Hololens pedig az AR vonalon mozog, ami összemossa a számítógépes megjelenítést és a valóságot.

kep_mikor_valthatunk_konzolgeneraciot_02

Jelenleg még nem tudni, hogy a VR mekkora hatással is lesz a piacra, lehet akár atomikus a robbanás, amit okozni fog, de akár rózsapatron szinten is mozoghat. Amennyiben a VR rohamosan fog terjedni, úgy nem kizárt, hogy a vártnál hamarabb érkezhet új generáció, hiszen már a PlayStation VR is hardveres kiegészítővel jön, mert a PS4 hardvere egyszerűen nem elég.

Mindent összevetve, és azt feltételezve, hogy a VR lassan fog terjedni, valamint a Nintendo NX semmi olyat nem mutat, amire a versenytársaknak lépnie kell, szerintünk egyhamar még nem jönnek új gépek. Még jó pár év van ezekben a hardverekben. És abban is biztosak vagyunk, hogy mind a Sony, mind a Microsoft, és mind a third party kiadók döntő hányada szépen betervezte már magának az előttünk álló 2-3 évet játékfronton. Jövőre olyan címek érkeznek, mint az Uncharted 4, a Quantum Break, a Horizon Zero Dawn, vagy a Gears of War 4.

Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, leghamarabb 2020-ban válthatunk generációt. Már ha lesz még következő generációs asztali konzol egyáltalán…