13 hozzászólás

A magyar videojátékos újságírás helyzete #1 – Game Channel Edition

szerző : dátum : 2016. augusztus 15.
 

Szinte minden nap találunk a hazai játékos sajtóban megmosolyogtató anyagokat. Sokszor egész konkrétan bődületes nagy baromságokról beszélünk, melyekből most hétvégén például a Game Channel szállított egy adagot.

Magyarország elég kicsi ország, nehéz bármit csinálni úgy egy témában, hogy az adott téma iránt érdeklődők ne találjanak rád. Ha ismert arc vagy, és nem csinálsz túlzottan nagy hülyeséget, nagy gondod nem lehet – sőt, néha annyi hülyeséget csinálhatsz, amennyit akarsz, annak sincs hatása a népszerűségedre. A hazai netes videojátékos magazinok közül a Game Channel az egyik legrégebbi, így nem meglepő, ha sokan kedvelik és olvassák. Ezért különösen megdöbbentő a lentebbi történet.

Mi is beszámoltuk róla, hogy a pletyka szerint a Sony PlayStation Now szolgáltatása ellátogathat PC-re. A sajtóban megszokott, hogy minden hírből megpróbálnak szenzációt kreálni a firkászok, a Game Channel is hasonlót húzott, állításuk szerint ugyanis akár az összes PlayStation exkluzív játék elérhető lehet PC-re a jövőben.

Persze ez a cím úgy hülyeség ahogy van, lévén a PlayStation Now szolgáltatásról van szó, ami jelenleg nem tartalmazza például PlayStation 4-es játékokat, és infó sincs arról, hogy valaha tartalmazni fogja. Ezt több olvasójuk is szóvá tette Facebookon, ahol aztán sikeresen bele is futottak az ignorancia áttörhetetlen falába, vagyis a mai videojátékos újságírás “szakértőinek” mérhetetlen butaságába.

A probléma itt elsősorban nem is a klikkhajhász, minden tényszerűséget nélkülöző hírcím (Hamarosan minden PlayStation-exkluzív játszható lesz PC-n?), a hazai lapoktól ezt megszoktuk (néha talán még indokolt is), hanem az, hogy a magazin szerkesztői nem hajlandóak belátni, hogy tévedtek. Miután többen is jelezték nekik, hogy a “minden PlayStation exkluzívba” az összes olyan játék beletartozik, ami kizárólag PlayStation konzolokra jelent meg, így a PS4-es játékok is, ők továbbra sem hajlandóak megérteni, mi is a gond.

Ugye az, hogy a PS Now szolgáltatásban nem érhető el minden PlayStation exkluzív cím. Nem hogy a PS4-esek, de a PS1-es és PS2-es játékok sem, a PSP-s és PS Vitás játékokról nem is beszélve. Az külön vicc, mikor a lap tulajdonosa is beszáll a vagdalkozásba, és természetesen ő is köti az ebet a karóhoz, és összeesküvés-elméletekről hablatyol, ködösít, ahelyett, hogy férfiasan bevállalná, ezt benézték, nyelne egy nagyot, átírnák a címet, és az olvasók is elégedettebbek lehetnének. De ez Magyarország, itt nem fontos, hogy bárki értsen ahhoz, amit csinál, vagy akárcsak érdekelje a munkája.

Az ilyen eseteknél szoktunk venni egy mély levegőt, valamint elgondolkodni azon, hogy van-e még ennél lejjebb, képes-e a hazai sajtó még jobban lejáratni saját magát a hozzá nem értésével? A válasz pedig mindig az, hogy van, és képes. Illetve még nagyobb kérdés, hogy a hazai játékosok mikor unják meg, hogy gyakorlatilag hülyének nézik őket a hazai lapok szerkesztői, írói? Tisztelet a kivételnek, már ha van ilyen.