0 hozzászólás

Szégyellje el magát a Quantic Dream a Detroit: Become Human miatt

szerző : dátum : 2017. december 4.
 

Nem mindenki annyira izgatott David Cage új projektje kapcsán, mint a játékosok. A Childline nevű tanácsadó szolgálat alapítója elborzadt a Detroit legutóbbi gameplay videója láttán.

Dame Esther, a Childline alapítója elmondta a The Mailnek, hogy szerinte a Detroit: Become Human “egy beteges és taszító játék”. Úgy gondolja, hogy a “a gyerekek ellen elkövetett erőszak nem szórakoztatás és végképp nem játék. Ez valóságos rémálom több ezer gyermek számára, akiknek át kellett élniük ezeket a szituációkat. A játék alkotóinak szégyelleniük kellene magukat. Ez merő perverzió. Mégis ki gondolja úgy, hogy egy gyermek megverése szórakoztató?”

Andy Burrows, az NSPCC tagja is elmondta, hogy “bármely videojáték, ami trivializálja, normalizálja a gyerekek bántalmazását, a velük kapcsolatos hanyagságot vagy családon belüli bántalmazást, az egyszerűen elfogadhatatlan.”

Amit mindketten elfelejtenek a témával kapcsolatban, hogy itt szó nincs arról, hogy bárki trivializálná a gyermekbántalmazást, pláne nem azért lett az ominózus jelenet megtervezve, hogy a játékosok széles mosollyal az arcukon a képernyő előtt ülve azt mondják, hogy “de jót mulattam ezen a gyermekbántalmazáson, ez igazán szórakoztató volt”.

Nyilvánvalóan az volt a céljuk a készítőknek, hogy hatást gyakoroljanak az emberekre, érezzék a súlyát és hatásait az ilyen eseteknek, és ne legyintsenek rá, ha valahol ilyesmiről hallanak. Mert lássuk be, ha olyasvalamiről írnak a sajtóban, amit személyesen nem tapasztaltunk meg, azt nem biztos, hogy át tudjuk érezni, nem biztos, hogy helyén tudjuk kezelni.

Sajnálatos módon sem Dame Esther, sem pedig Andy Burrows nem lát túl a videojáték “játék” részén. Nyilvánvalóan nincsenek tisztában, hogy a videojáték, mint olyan, egy széles spektrumú médium, ami nem kizárólag szórakoztató, de oktató eszközként is szolgál. Elég az idei évből megemlíteni a Hellblade-et, ami a pszichózis problémájára hívja fel a figyelmet.

[FORRÁS: dailymail.co.uk]