0 hozzászólás

A Nintendo rászállt az emulátoros oldalakra

szerző : dátum : 2018. július 23.
 

PC-s körökben elég régóta bevett szokás, hogy a régebbi konzolokat megpróbálják valamilyen módon emulálni, vagyis a játékokat úgy futtatni számítógépen, hogy ahhoz ne kelljen az eredeti szoftvert tartalmazó adathordozó, illetve a hardver maga.

A japán cég konkrétan két oldalt vett elő, a LoveROMsot és a LoveRETRO-t. A dokumentumokból kiderül, hogy a LoveROMsnak 17 millió látogatója van minden hónapban. A látogatók nagy számának köszönhetően mindkét weboldal kérhet például adományokat a szolgáltatásért cserébe, illetve reklámokból is egész szép bevételre tehetnek szert, miközben alapvetően ingyen osztják a Nintendo jogvédett tartalmait.

Válaszlépésként a LoveROMs minden Nintendo játékot eltávolított a kínálatából, míg a LoveRETRO teljesen le is húzta a rolót. A Nintendo persze nem áll meg itt, minden egyes általuk elérhetővé tett játékért 150 ezer dollár kártérítést kérnek, és minden védjegysértés után akár további 2 millió dollárt is kaphatnak. Emellett persze át kell adniuk a domain neveket és a ROM-ok forrásait is.

Ezt látva külön vicces, hogy a Nintendo olyan Super Mario Bros. ROM-ot árult a Virutal Console szolgáltatásuk keretein belül, amit az internetről töltöttek le.

[FORRÁS: pcgamer.com]