0 hozzászólás

A Microsoft beleállt a Sonyba a crossplay támogatás hiánya miatt

szerző : dátum : 2018. szeptember 4.
 

A Fortnite kapcsán sok Sony játékos kapta fel a fejét, mikor kiderült számukra, hogyha PS4-en játszottak a játékkal, akkor a megvásárolt tartalmaikat nem tudják továbbvinni Xbox One-ra vagy épp Nintendo Switch-re.

A Fortnite esetében minden platform tud egymással játszani, kivéve a PS4-et. Akinek a Sony jelenlegi generációs gépe van meg, az kizárólag a PC-sekkel és a mobilosokkal tud együtt nyomulni, míg az Xbox One, PC, mobil és Nintendo Switch játékosok szabadon játszhatnak bármelyik haverjukkal ezen négy platformon.

A Sony azzal indokolta a crossplay hiányát, hogy a PS4 a legjobb hely a játékra (“Best Place to Play” marketingszöveg, ugye). Ezt néhányan nehezményezték, hiszen például egy Xbox One X erősebb konzol, mint bármelyik jelenleg piacon lévő PS4, így jogosan lehetnek fenntartásaiknak az Xbox One X tulajoknak, hogy melyik gép is a legalkalmasabb arra, hogy játszanak. Arról nem is beszélve, hogy egy megfelelően magas pénzösszegből összepakolt PC a játék folyamatosságában bármelyik masinát lenyomja.

Mike Ybarra, a Microsoft egyik vezető mérnöke Twitteren úgy reagált Kenichiro Yoshida, a Sony új ügyvezetőjének nyilatkozatásra, hogy a japán cég még mindig nem hallgat a gamerekre. Ybarra szerint minden játéknak támogatnia kellene a crossplayt, illetve a cross progressiont, vagyis hogy elért eredményeid, megvásárolt tartalmaid az egyes platformok között szabadon átemelhetők.

Persze gyorsan felhívták a figyelmét Ybarrának arra az egyszerű tényre, hogy a PS4 eladásokban a földbe döngöli az Xbox One-t. Erre reagálva elmondta, hogy a Microsoft nem csak konzolban, de PC-ben is utazik. Megpróbálnak összefogni egy sokkal nagyobb gamer közösséget, mint a konzolosok. Ezen közösség tagjai pedig szeretnének együtt játszani. Elmondta, hogy a gaming maga igencsak szerteágazó, ha a piac csak egy kis részét próbálják meg lefedni, akkor sok tekintetben el lesznek maradva.

Úgy fest tehát, hogy a Sony nem nagyon akarja meggondolni magát a crossplay kapcsán. Változást vélhetően csak akkor láthaunk, ha a játékosok és a Microsoft mellett a kiadók is megpróbálnak valahogy nyomást gyakorolni a japánokra, de ahhoz komoly összefogás kell olyan cégek részéről, mint az EA, Ubisoft, Activision, Warner Bros., Rockstar, Blizzard. És lássuk be, erre borzalmasan kevés az esély.

[FORRÁS: gamespot.com]