0 hozzászólás

Óriási égés volt a Diablo: Immortal bejelentés – mobilos agyrákkal támad a Blizzard

szerző : dátum : 2018. november 3.
 

A Blizzard már korábban elárulta, hogy az idei BlizzConon nem lesz nagyobb Diablo bejelentés, ám tartogatnak valamit. Ez a valami végül a Diablo: Immortal lett, ami mobilokra érkezik.

Szeretném már az írás elején leszögezni, nincs semmi bajom a mobilos játékokkal. Szinte minden nap játszok mobilon, nagyon szeretem az olyan mobilos játékokat, amik kifejezetten mobilra lettek kitalálva, és ott jól össze is vannak rakva. A mobilos játékok is lehetnek jók és szórakoztatóak, de tény, hogy teljesen más élményt kínálnak, mint a PC-re, vagy konzolokra megjelent címek.

A Diablo: Immortal tehát egy iOS-re és Androidra érkező játék, amit úgy próbál eladni a Blizzard, hogy egy teljes értékű epizódról van szó. A címet a NetEase fejleszti, az a kínai cég, ami már idestova 10 éve a Blizzard partnere Kínában. Ők intézik a cég játékainak helyi támogatását.

A sorozat rajongói számára már alapvetően az is elég nagy probléma, hogy egyáltalán mobilra költözik a széria, miközben a Diablo 3-hoz már jó ideje nem érkezett értékelhető tartalom. Egész konkrétan tavaly nyáron futott be a Rise of the Necromancer DLC, ami az utolsó komolyabb tartalmi frissítés volt. Egyre nagyobb tehát az elégedetlenség a rajongók között, amire rátett még egy lapáttal a Diablo: Immortal.

Általánosságban elmondható, hogy a játékosok ritkán fogadják jól, ha egy általuk kedvelt franchise új része ellátogat mobilra. Pláne akkor, ha jó ideje nem foglalkoztak már a rajongókkal. Ez alól természetesen a Diablo sem lehet kivétel.

És hogy miért lehet utálni a Diablo: Immortalt? Egyrészt a fentebbi ok miatt, vagyis hogy a core rajongók nem igazán kaptak semmit az elmúlt időszakban. Másrészt azért, mert mobilra erőltetnek egy olyan műfajt, ami nem feltétlenül való oda. Félreértés ne essék, semmi gond nincs azzal, ha egy aktívan futó franchise kap egy mobilos spin-offot, sok példát láttunk már erre, mint például a Hitman GO, Injustice: Gods Among Us, Rayman Fiesta Run, Super Mario Run, Fallout Shelter hiszen ezek a játékok lehetnek jók a mobilos közönségnek, illetve a rajongóknak, mert egy kifejezetten mobilra szabott élményt nyújtanak.

Harmadrészt azért, mert a fejlesztésért egy olyan cég felel, ami a pay to win játékairól híres. Bár azt hozzá kell tenni, nem tudjuk, milyen üzleti modellel érkezik a cím, de meglepő lenne, hanem freemiumról lenne szó. Negyedrészt azért, mert a “vádak” szerint a játék nem lesz más, mint a NetEase korábbi akció/RPG projektjeinek az átskinezése, illetve megváltoztatása, iterációja, ha úgy tetszik. Ezzel lehet egyet nem érteni, de ha valami működik, akkor azon minek változtassanak? A Blizzard ezt a panaszt azzal rázta le, hogy a Diablo: Immortal az alapoktól lett felépítve. Miközben azért fel lehet fedezni némi hasonlóságot például az Endless of Goddal.

A dologra rátesz még egy lapáttal, hogy kommenteket törölnek a videók alól, illetve az is, hogy többször is feltöltik ugyanazt a videót. Talán abban reménykednek, hogy az új feltöltés kevesebb dislike-ot kap. Az eredeti cinematic videót az értékelők több mint 96%-a dislike-olta. Ezzel olyan anyagokat sikerült felülmúlnia, mint az Infinite Warfare Reveal trailer a maga 86%-os arányával, a női Ghostbusters film trailere 78%-as dislike aránnyal, vagy épp Rebecca Black Friday című dalának videója, amin szintén 78%-os dislike arány van.

Egy dolgot talán kijelenthetünk, a Diablo: Immortal nem a nyugati piacot célozza be, és végképp nem a Diablo-sorozat rajongóit. Sokkal inkább azokat a játékosokat, akik imádnak mobilon játszani, és akár akciójátékokat is szívesen tolnak mobil eszközökön. Tehát leginkább azoknak szól, akik mobilon játszanak, nem pedig azoknak, akik Diablo rajongók.

És hogy kicsit a játékról is beszéljünk a sok sírás után. A sztori 5 évvel a Diablo II után játszódik. Kapunk hat karakterosztályt, gyakorlatilag a Witch Doctor kivétel a Diablo III összes karaktere ott lesz a címben. Minden karakternek több mint 10 használható képessége lesz, de egyszerre csak 5 lehet majd a képernyőn. A grafika nem tűnik rossznak, és ugye arról se feledkezzünk meg, hogy betekintés nyerünk abba, mi történt a két legutóbbi számozott rész között.

Mindeközben egy online élmény lesz a cím, tehát single player módja nem lesz. Ez persze nem akkora meglepetés a mobilos címek világában. Az viszont igen, hogy míg például PC-n maximum négyen játszhatnak egyszerre, ez egy sokkal MMO-sabb irányt vesz, elég sokan lehetnek veled egy játékban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor érkezhet, de mivel Blizzard játék, még ha nem is saját fejlesztés, mi még egy darabig nem számítanánk rá.

Én személy szerint végtelenül szomorú vagyok. Lehet mobilra spin-offot fejleszteni. Az be lehet jelenteni jól, láttunk erre példát. De a Blizzard, aki általában tökéletesen hype-ol, és kiváló időben jelenti be a dolgait, ezzel most csúnyán mellé lőtt. Nem kizárt, hogy a széria iránti rajongásom elhomályosítja a látásom a témában, de úgy gondolom, hogy ezt meg lehetett volna jobban is oldani. A Fallout Shelter, a Hitman GO, a Gears POP! köszönik szépen nagyszerűen el vannak, vagy épp el lesznek mobilon amellett, hogy valami mást, de mégis a megszokott, ismert világot kínálják. És persze nem egy olyan sorozatba érkeznek, amihez már hat éve nem érkezett új epizód.