0 hozzászólás

Pillars of Eternity 2: borzalmas eladások és ami mögötte van

szerző : dátum : 2018. november 8.
 

A legújabb infók szerint rettenetesen nagyot bukott a pénztáraknál a Pillars of Eternity 2. Chris Avellone segítségével némileg a dolgok mögé néztünk.

A Pillars of Eternity 2 hozta ugyanazt a magas színvonalat, mint az első rész, amiből 7 hónap alatt félmillió példányt értékesítettek. Míg 11 hónap alatt összesen 700 ezer darabot adtak el. Jogosan merül fel kérdés, hogy ehhez képest hogy is szerepelt a Pillars of Eternity 2. Nos, konkrét eladási adatok nem láttak napvilágot, de vannak számok, amikből következtetni lehet.

A játékra FIG-en keresztül gyűjtöttek pénzt, ahol lehetőség van befektetni egy adott projektbe. Dylan Holmes 1000 dollárt tett a játékba. Ahhoz, hogy ezt a pénzt visszakapja az eladások után járó jutalékból, a játéknak 580 ezer példányban kellett volna elfogynia 50 dolláros áron. Befutott az első jutaléka, ami mindössze 192.67 dollár. Ebből visszaszámolhatunk, és kijön, hogy fél év alatt nagyjából 110 ezret adtak el a programból, ami több mint gyenge.

A dolognak ad némi pikantériát, hogy a pletyka szerint a Microsoft szeretné megszerezni magának exkluzívan az Obsidian Entertainmentet, ami talán nem is lesz annyira nehéz a játék buktája után. Chris Avellone, aki íróként dolgozott az első epizódon megszólalt Twitteren a témában.

Elmondta, hogy a fejlesztők jók, tehetségesek, de a cég felső vezetése teljesen inkompetens. Úgyhogy érdemes lecsapni a fejlesztőkre, de minden vezetőtől meg kell szabadulni. A téma kapcsán kipattant beszélgetésben Avellone azt is elmondta, hogy az Obsidian szereti maga után felégetni a hidakat, ezért is fordulhat elő, hogy ritkán dolgoznak kétszer ugyanazzal a kiadóval.

Elmondta egy esetleges Microsoftos felvásárlás kapcsán, hogy szerinte ez az üzlet mindkét fél számára rossz lenne, de a kérdés itt az, hogy mekkora kárt szenvedhet el egy független Obsidian egy olyannal szemben, aminek a Microsoft a tulajdonosa. Úgy gondolja, hogy rövid távon egy teljes felvásárlással kizárólag az Obsidian vezetői járnának jól. Minden bizonnyal a Microsofttól befolyó pénzre gondolhatott, ami egészen biztosan nagy mennyiségben érkezne egy felvásárlás után.

A Pillars of Eternity 2 jelenleg kizárólag PC-re érhető el, de elvileg az idei évben befut PS4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switch-re is.