0 hozzászólás

AAA Early Access: ha többet fizetsz, hamarabb kezdhetsz játszani

szerző : dátum : 2018. november 12.
 

A videojáték ipar már jó pár éve ismeri az Early Access fogalmát, vagyis azt, hogy adott játékhoz a teljes verzió megjelenése előtt hozzáférést lehet kapni.

Ugyanakkor az AAA iparban ez eddig nem volt általános. Az idei év második felében azonban megszaporodtak azok a játékok, amikkel hamarabb játszhatsz, ha bizonyos változatokra csapsz le. Ez nem a klasszikus értelemben vett Early Access, hiszen ugyanazt a játékot kapod 5, vagy 10 nappal a megjelenés előtt, mint a megjelenés napján. Pusztán arról van szó, hogy az adott termékhez hamarabb hozzáférsz, és hamarabb kezdheted meg a játékot.

Az internetes vélemények megoszlanak arról, hogy ez mennyire jó, vagy mennyire rossz. Egy single player játék esetében a rendszeres fórum látogatók például spoilerekbe futhatnak, vagy egy több napos előkezdési időszak miatt akár már a hivatalos dátum előtt kikerülhet a játék befejezése, a sztori csattanója, amikbe sajnos önkéntelenül bele lehet futni, még ha az ember kerüli is a spoileres beszélgetéseket.

Egy multiplayer cím esetében adott ugye a probléma, mégpedig az, ha valaki 5-10 nappal hamarabb kezdi meg a mókát, akkor előrébb is fog tartani az adott címben. Több tárgya lehet megnyitva, jobb és erősebb képességekkel rendelkezhet, illetve jobban ismerheti a játékot, mint azok, akik csak később csatlakoznak.

Más kérdés, hogy ezek mennyire tetten érhetőek. Senkitől sem várható el az, hogy akár két héttel az adott játék megjelenése előtt ne olvasson fórumot, mert a rosszakaróknak hála könnyen megtudhat olyan dolgokat, amiket ő maga szeretne felfedezni, megtapasztalni. Ugyanakkor kiadói oldalról is érthető a dolog, hiszen így még szimpatikusabbá tudják tenni a drágább, gyakran az alapjáték árához képest kétszer nagyobb árcímkével rendelkező különleges kiadásokat.

Kiváló példa a Battlefield V. A PC-s Origin Access Premier előfizetők már november 9-én megkezdhették a játékot a teljes változattal. Ők annyit tolják, amennyit akarják, nincsenek korlátozások. A PC-s Origin Access Basic, és az Xbox One-os EA Access előfizetők csak egy 10 órás trial változathoz férhettek hozzá november 9-től, ami ugyan a teljes játékot adja a kezükbe, de sajnos csak maximum 10 órát élvezhetik a megjelenésig.

A korai hozzáférés második lépcsője november 15., amikor is azok csatlakozhatnak, akik a Battlefield V Deluxe Editionre csaptak le PC-n, PS4-en vagy Xbox One-on. Azok járnak a legrosszabbul, akik a sima kiadást veszik meg, mivel ők csak november 20-án kezdhetik meg a hadviselést – azon a napon, amikor meg kellene jelennie a játékban. A Battlefield 5 esetében egyébként is fura a tartalom elosztás, hiszen míg a single és kompetitív módok az alap csomag részei, addig a Tides of War csak december elején indul, míg a battle royale mód márciusban fut be a jelenlegi tervek szerint.

Külön érdekes, hogy az Electronic Arts azoknak adja oda leghamarabb a játékot, akik nem megvásárolják a Battlefield 5-öt, hanem előfizetnek a cég Origin Access Premier szolgáltatására, ami jelenleg kizárólag PC-re érhető el, és havonta 14.99 euróba, vagyis mintegy 5000 forintba kerül. Éves előfizetési lehetőség is van, ami 99.99 euró, vagyis 33-34 ezer forint. Az EA – PC-n legalábbis – tehát határozottan az előfizetés felé tereli az embereket, aminek megvannak az okai, de az egy másik cikk témája lehetne.

De nem csak az EA veti be a drágább kiadással járó korai hozzáférés trükkjét, hiszen például a kedden érkező Hitman 2 is játszható már péntek óta azoknak, akik legalább a Gold Editiont rendelték elő, míg a Just Cause 4 Gold Edition előrendelők egy nappal kezdhetik meg hamarabb a zúzást. A Microsoft is húzott egy ugyanilyet a Forza Horizon 4 Ultimate kiadásával, ami négy nappal hozta előrébb a megjelenés dátumát.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a különleges változatok tartalmaznak olyan extrákat, amik miatt megérheti megvásárolni őket, és nem csak a korai hozzáféréssel kívánják elcsavarni a vevők fejét. A Hitman 2 és a Just Cause 4 esetében például a csomag része az Expansion Pass, amivel minden új tartalomhoz hozzáférést kaphattok azok megjelenésekor. A Call of Duty egyébként már elég régóta csinálja ezt az egy hónapos DLC platform exkluzivitással, de még az Activision sem vállalta a teljes játék korai hozzáférését.

Hogy ez mennyire jó irány, azt mindenki eldöntheti magának, de én úgy gondolom, hogy az Early Access hozzáférés a drágább változatokban nem feltétlenül az az út, amin az AAA iparnak haladnia kellene. Ha egy játéknak van egy megjelenési dátuma, akkor minden potenciális előrendelőnek és első napos vásárlónak ugyanakkor kellene megkezdenie a játékot. Ha valaki csak ezen dátum után csap le rá, az már a saját, vagy pénztárcája döntése, és vállalja azt ezáltal, hogy spoilerekbe, vagy egy multi cím esetében nála erősebb, tapasztaltabb ellenfelekbe fut.