0 hozzászólás

Apex vs Fortnite vs Twitch etika

szerző : dátum : február 11.
 

Egy hete jelent meg az Apex Legends, és letarolta a Twitch-et, illetve megdöntötte a Fortnite királyságát a streaming platformon.

A cikk célja nem annak a taglalása, hogy vajon képes lesz-e hosszútávon is a Fortnite előtt maradnia Twitch-en a játéknak, sokkal inkább az, ahogy az egyes streamerek kezelik a kialakult helyzetet. Fura ezt kimondani, de sok, ma ismert és nagy név a Fortnite előtt csak “kisebb” hal volt a tóban. Persze ez nem jelenti azt, hogy 10-20 nézővel operáltak volna, de sokuk számára az igazán nagy sikert, a nagy bevételt, és az elismertséget a Fortnite hozta meg.

Lehet utálni, lehet gyűlölni az Epic Games játékát, de valami olyasmit tett le az asztalra, ami addig csak igazán kevés játéknak sikerült. Bevonzott fiatalt, öreget, és abszolút a középpontba állította a videojátékokat olyan platformokon is, ahol egyébként ritkán esik szó róluk. Akik követték a játékot Twitch-en, azoknak ismerős lehet Ninja, Dakotaz, TimTheTatman, DrLupo neve, akik ugyan már a Fortnite előtt is megéltek a streamelésből, ám az átütő sikert az Epic játéka hozta meg nekik.

Bele sem kezdek abba, hogy a Fortnite vagy az Apex Legends a jobb játék, mindenki el tudja dönteni, hogy melyikkel játszik szívesebben, viszont van egy kérdés, ami egy hétvégi beszélgetés során felmerült. Vajon mennyire etikus az a Twitch streamerek részéről, hogy egy új, feltörekvő játék kedvéért ott hagyják azt a címet, ami igazán naggyá, igazán ismertté tette őket. Ne mondom azt, hogy gazdaggá (bár Ninja esetében a tavaly évi majdnem 10 milliós adózás előtti bevétel azért nem csekély összeg), inkább fogalmazzunk úgy, hogy nincs gondjuk arra, miből vásároljanak, ha épp valamire szükségük van.

Nem akarom az egész írást Ninjára felhúzni, de ő kiváló – és talán kirívó – példaként szolgál. Mielőtt kijött a Fortnite PUBG-t streamelt. A Twitch Tracker adatai szerint átlag 5000 nézőnek. Ez nem kevés. Mindenképp meg kell említeni, hogy már a Fortnite előtt sem volt egy nevesincs streamerke, sőt, profi Halo játékosként kereste a kenyerét. Miután bejött a Fortnite, az átlag nézőszáma 60 ezer fölé ugrott, ezzel együtt a követőinek száma is megtízszereződött.

Nem mellesleg ugye a Fortnite arcává is vált, sport magazin címlapon szerepelt, műsorszám volt a Time Square-en szilveszterkor, ami egészen elképesztő teljesítmény. És ugye ahogy fentebb is említette, a bankszámlája elképesztően meghízott a tavalyi évben. Mennyire etikus egy ilyen streamertől az, hogy egy huszárvágással átnyargal más játékra? Elfogadható, hiszen csak egy játékról van szó? Elfogadható, mert nem írt alá szerződést az Epic Gamesszel? Vagy pedig ki kellene tartania a Fortnite mellett, hiszen ennek a játéknak köszönheti, hogy ma ott tart, ahol.

Mint minden éremnek, ennek is két oldala. Ha valaki egy játékot több mint egy évig játszik, és teszi mindezt úgy, hogy minden nap, napi 8 órában ott ül előtte, akkor érthető, ha egy ponton elfárad. Ninja is tett kitérőt más játékok felé, hiszen kipróbálta a Call of Duty: Black Ops 4 Blackoutot, illetve közel 100 órát beleölt a Final Fantasy XI-be is a közelmúltban, ám mindkét játék eltörpül a több ezer óra mellett, amit a Fortnite-ba ölt.

Egyetlen streamert sem lehet arra kötelezni, hogy egy bizonyos játékkal játsszon, ha nincs hozzá kedve, vagy beleunt. Ők nem “erre szerződtek”, sőt, bármikor abba is hagyhatnák a streamelést, és senkinek sem lehetne egy szava sem. De ugye ismert mondás, hogy “tudd honnan jöttél”, vagy “tiszteld a gyökereid”. Én személy szerint úgy gondolom, hogy nincs baj azzal, ha valaki az elmúlt egy, másfél évben Fortnite-ot streamelt, de időközben másfelé is kacsingatott, és idővel teljesen elhagyta ezt a játékot, érthető emberi viselkedés.

A problémám (már ha lehet így fogalmazni, mivel természetesen nem valódi problémáról van szó) az igazából, amikor valaki hirtelen vált. Egyik napról a másikra ott hagyja azt a játékot, ami igazán ismertté tette, ami elhozta neki a jólétet, és esetleg olyan emberekkel hozta össze, olyan kapcsolatokra tehetett szert általa, amikre egyébként nem lett volna lehetősége. Mielőtt félreértés esne, nem azt mondom, hogy Ninja, vagy a többi olyan streamer, akik Fortnite-ot streamelve emelkedtek ki a tömegből nem streamelhetnek mást, de én úgy gondolom, hogy ennek fokozatosan kellene megtörténnie, nem pedig egycsapásra.

Persze kár még következtetéseket levonni, hiszen mindössze egy hete jelent meg az Apex Legends, és ráadásul a Fortnite pont egy semleges időszakban van, lévén a szezon végén tart, nem nagyon történik semmi, nincs sok újdonság a játékban. Mindenképp érdekes lesz március első fele, hiszen a Fortnite Season 8 február 28-án indul, akkor érdekes lesz megnézni, melyik játékot mennyien nézik.

A konkurencia egyébként szerintem kifejezetten jót az Epic Gamesnek, hiszen az elmúlt időszakban ugyan a játékosok elég sok mindent kértek tőlük, ám ezeket nagyon lassan építették csak be a játékba. Már most megfigyelhető némi előrelépés, ami lehet pusztán véletlenül esett egybe az Apex megjelenésével. De például a hétvégén rengeteg, a Support-a-Creator programban résztvevő streamernek elérhetővé tették a custom matchmaking lehetőségét (köztük magyaroknak is). Nagyon régóta kérik már ezt a streamerek és a játékosok is, ám eddig az Epic valahogy nem akarta beadni a derekát.

Nem mellesleg a Bálint-nap jegyében a Support-a-Creator kóddal rendelkezők a szokásos 5% helyett 20%-ot kapnak minden, a kódjukkal levásárolt 10 ezer V-Bucks után. Sőt, ha ez sem lenne elég, akkor elindult egyfajta ranked rendszer is a játékban, szintén a hétvégén. Lezajlottak a besorolók, majd pedig a következő másfél hétben a kupa is megrendezésre kerül. Nem mondom, hogy az Epic szándékosan most rukkolt elő ezekkel, direkt egy olyan játék megjelenésére tartogatva ezen dolgokat, amik veszélyeztethetik a bevételüket, de persze nem zárható ki.

Picit el is kanyarodtam a cikk témájától, és így az írás végéhez érve feltenném a kérdést nektek? Etikus az, hogy egy, 12-18 hónapja exkluzívan Fortnite-ot streamelő streamer, aki ennek a játéknak köszönheti azt, ahol most tart, hirtelen más játékra vált? Tolerálható az ilyen, emberileg elfogadható-e? Ha igen, milyen érvek szólhatnak mellettük?