Hogyan pontozunk

 

ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK

Természetesen megpróbálunk minden tesztelt játékot végigjátszani (már ahol ez lehetséges), miközben az extra tartalmakat sem hanyagoljuk el. Alapvetően minden tesztünk egy végigjátszás után születik meg, ha egy program végére valamilyen oknál fogva a tesztidőszak során nem érünk el, azt külön jelezzük majd a cikkben. Minden körülmények között csak teljes verziós játékokat tesztelünk.

Amennyiben egy adott játékhoz a megjelenése utáni időszakban komoly tartalmi frissítés, vagy a játékmenetet jelentősen megváltoztató patch érkezik, akkor igyekszünk az adott programot újra elővenni, és a változtatások tükrében átgondolni a végső pontszámot. Amennyiben ez megtörténik, természetesen jelezzük az adott tesztben. Mivel az időnk nekünk is véges, így nem minden esetben készítünk frissített tesztet.

Az írásokat minden esetben többen átolvassuk. Egyrészt azért, hogy azok hibamentesek és olvasmányosak legyenek, másrészt pedig azért, hogy garantáljuk, a teszt végi pontszám összhangban van az írott szöveggel. Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, még így sem tudjuk garantálni, hogy mindenki azt a pontszámot kapja a teszt végén, mint amire tippelt a cikk olvasása közben, de igyekszünk megtenni minden tőlünk telhetőt.

PONTTÁBLÁZAT

10 pont – Ilyen magas értéket valószínűleg 5-10 évente csak egyetlen játék fog kapni (vagy soha semmi). Számunkra a 10 pont azt jelenti, hogy az adott játék a kategóriáján belül nem csak hogy minden eddigi próbálkozást felülmúl, de olyan élményt kínál, ami magasan bármi más fölé emeli. Újra és újra elő akarjuk venni, és át akarjuk élni. Magával ragad, lenyűgöz, és semmi sem zökkent ki az élményből.

9 pont – Vannak hibái, hiszen minek nincsenek? De ettől függetlenül pazar játék, kiváló élmény, amit kár lenne kihagynia bárkinek. A 9 pontos játék a kategóriája legjobbja. Többszöri végigjátszásra hivatott.

8 pont – Nagyszerű játék, de már vannak hibái, amik felett talán nem mindenki tud nyugodt szívvel szemet hunyni. Ettől függetlenül megéri a belé fektetett időt, és akár másodjára is elővesszük később.

7 pont – Ennyit kapnak tőlünk a jó játék. Mitől jó egy játék? Attól, hogy szórakoztató a hibái ellenére. Ez a játék a műfaj/sorozat szerelmeseinek biztos bejön, de az átlagos játékos egy végigjátszás után vélhetően félretolhatja. Az árát megéri, de csodát nem érdemes tőle várni.

6 pont – A műfaj/sorozat szerelmesei számára jó élményt nyújthat, de mindenki másnak maradhat utána hiányérzete. Teljes áron nem ajánljuk, ha csak nem vagy rajongó.

5 pont – A tökéletesen középszerű játék. Érezzük, hogy lehetne belőle valami, de igazából a végére érve sem lesz belőle semmi. A legtöbb játékos a felénél félretolja, mert nem mozgat meg bennük semmit, de a rajongóknak akár be is jöhet. Mivel 10 pontnak a felét kapta, így legalább 50%-os kedvezménnyel érdemes lecsapni rá.

1-4 pont – Ezek tipikusan azok a játékok, amik sem az időt, sem a pénzt nem érik meg senki számára. Ezekben a játékokban már semmi kiemelkedő nincs, sőt, a bugok, a lapos sztori, a gyenge irányítás, a csúnyácska grafika a legtöbb ember kedvét valószínűleg még a videojátékozástól is elvenné. Tipikusan az “ingyen sem kellene” kategória. Reméljük ilyen minőségű játékból csak keveset kell majd tesztelnünk.