Video Games
1 hozzászólás

Enemy Front játékteszt

szerző : dátum : 2014. június 23.
 

A CITY Interactive új játékával újra a második világháború már unásig ismert hadszíntereire kalandozhatunk el, de a sablonos téma még sablonosabb feldolgozása csak a kisebb probléma az Enemy Front esetében.

Úgy látszik ez a nyár a háborús játékokkal indul. Nem is olyan rég a Wolfenstein alternatív történelmi világában verekedhettük magunkat végig a gonosz nácik seregein. Utópia ide vagy oda, valamilyen szintén azért csak köze volt a második világháborúhoz, és a németekhez. Most azonban kicsit reálisabb vizekre evezhetünk náci hentelés téren. Irány Lengyelország, helyi ellenállás vs. hódító haderők.

Nincs már játék amerikai hős nélkül?

Már majdnem fellélegeztem, végre egy új hadszíntérre, Lengyelországba látogathatunk, reméltem, hogy talán végre egy újszerű hőst is kapunk. Hát nem… Megint csak maradnak a klisék, a főszereplő tehát a megszokott amerikai hős, aki majd jól rendbe teszi a dolgokat. Mindenki hülye, mindenki béna, csak a jenkik olyan talpraesettek, hogy bármit is megoldjanak a világban. Lassan kezd úgy tűnni, ha nem Amerikában születik az ember, akkor már igazi hős sem lehet…

EF_10

Főszereplőnk egyébként újságíró, akit csak a jó sztori izgat, illetve első kézből látni a harcokat, és a hősi tetteket. Nem feltétlenül olyan karakter, akivel igazán azonosulni tudnék, számomra nem voltak igazi motivációi, kicsit olyan, mintha félvállról venné az egész háborút, csak a saját pecsenyéjét sütögetné. De legalább amerikai… Sokkal jobban éreztem volna magam, ha egy lengyel ellenálló bőrébe bújhatok, és vele tolhatom végig a küldetéseket. Lehet, hogy ezt egy szuper formabontó megközelítésnek gondolták a történet írói, nálam valahogy mégsem érték el azt a hatást amit akartak. Inkább unalmasnak, és az új szemszög ellenére mégis elcsépeltnek éltem meg ezt az egészet.

Jó ötletek rossz tárháza

A játék alapvetően kellemes is lehetne, hiszen tele van érdekes ötletekkel. Például néha választhatunk, hogy egy-egy küldetésnek milyen irányból megyünk neki. Párbeszédek alkalmával néha kiválaszthatjuk, hogy a következő pályát milyen fegyverrel kezdjük, nem mintha fél perc után nem vehetnénk fel az elhullott ellenfelektől, ami csak eszünkbe jut, ezért akármilyen jópofa dolog ez, tulajdonképpen teljesen felesleges is. Ha akarjuk, a pályák nagy részét csendben, lopakodva is lenyomhatjuk. Tudunk követ dobálni, hogy eltereljük a járőrök figyelmét. Csendben elkaphatunk bárkit hátulról, hogy lecsapjuk, vagy akár túszul ejtsük, így egy darabig élő pajzsként használhatjuk. Ha észrevesznek minket, akkor jön a kiabálás, egymás riasztása, és a nagy lövöldözés.

EF_09

A pályák egyes részein – persze teljesen feltűnő módon – találhatunk pár terepelemet, amiket felhasználhatunk az ellenfeleink ellen. Farakásokat guríthatunk rájuk, ha kilőjük az éket, lengőterhet ejthetünk rájuk, és hasonlók. Ezek persze túl szembetűnő, és egyértelmű helyen vannak, nem kell hozzá FPS diploma, hogy használja őket az ember, meg belelőjön a kirívó piros hordókba, hogy minden a levegőbe repüljön.

73

A felsorolt megoldások, ötletek közül néhány talán nem hangzik rosszul, de sajnos az újítások, vagy újszerű ötletek bevezetése ellenére sem tartogat semmi kihívást a játék, és nem is kapunk igazán újszerű játékélményt. Míg a Wolfban volt súlya a lopakodásnak, itt unalmasnak, elcsépeltnek tűnik, nincs is kedve szórakozni vele az embernek. Egy idő után csak megyünk mint a gép, és daráljuk az ellent. Ráadásul, ha így harcoltak volna a németek a valóságban, hát nem hogy néha egy-egy nagyobb ütközetet, de még egy ártatlan kidobós játékot sem nyertek volna meg. Hogy miért? Az csak látszat, hogy az ellenfelek helyezkednek és elbújnak. Sajnos több mint elégszer belefutottam a játék során olyan helyzetbe, hogy csak guggoltam egy helyben, a bátor ellen erők pedig agyatlanul libasorba futottak bele a fegyvertűzbe. Még csak el sem kellett fordulnom, ha jó volt a pozícióm. Ezek meg? Mintha az MI nem “Mesterséges Intelligánciát” jelentene náluk, hanem azt, hogy “MIért ne rohanjak a halálba?!” Siralmas volt. Innentől a játékosnak szinte csak le kell állnia egy jó helyre a riadt örökkel szemben, és nyomni a bal egérgombot. Kivéve, amikor az ellenfelek úgy beblokkolnak egy fedezékbe, hogy onnan aztán se előre se hátra, talán csak ha gránátot vág hozzájuk az ember.

Változatos küldetések vannak?

Ó, igen. Lesz itt minden. Városi harc, kötelező tank kilövés, sniperek vadászata a szomszéd ház ablakaiból, esti küldetés, nappali küldetés, napsütéses, havas, templom elfoglalós, fogoly szabadítós, gáton rohangálós, vasúti hidat felrobbantós, kötélpályás felvonót beindítós-használós, és a többi. Hát nem nagyszerű, nem változatos? Nem. Unalomig elcsépelt, fantáziátlan, tizenkettő egy tucat, tele van vele a padlás, minden játékban láttuk már. Konkrétan ásítozva játszottam. Semmi, de semmi újat nem tudott mutatni a játék. Ezeket a küldetéseket számítógépes pályafutásom alatt több tucatszor lenyomtam. Nem akarom többet. Elég legyen. Fantáziát a játékokba!

EF_08

És, hogy mi a véleményem az egészről?

Ha nem játszottál még második világháborús játékkal, akkor lehet, hogy elleszel vele, de a hibák akkor is szemet fognak szúrni, maximum a történet, és a játékmenetbeli megoldások sablonossága nem lesz annyira zavaró. Ha csak pár ilyennel játszottál, akkor már azt is túlzás mondani, hogy jó időtöltés lesz. Ha pedig igazi digitális katona vagy, aki sok száz küldetésen túl van, és sok ilyennel játszott már, akkor egész egyszerűen halálra fogod unni magad, miközben rettentően fogod utálni a zavaró hibákat. Biztos eltökélt szándéka volt a fejlesztőknek, hogy jó programot csináljanak, és nagyon sok szempontból ez jó is lehetett volna, de nem sikerült. Az irritáló hibák mellett még hiányzik az a kicsi plusz is ami érdekessé tenné, ami megpróbálhatná a sok elcsépelt, unalmas sablon közül kiemelni a játékot.

Részletek
 
Pozitív

- Grafika
- Lopakodva is meg lehet oldani a küldetések nagy részét

Negatív

- Borzalmas AI
- Unalmas, sablonos küldetések
- Már megint amerikai hős

Szerkesztői értékelés
 
Grafika
7.0

 
Hangok/zene
6.0

 
Irányítás
6.0

 
Játékélmény
4.0

Összes pontszám
5.0

Az értékeléshez vidd fölé az egeret
Olvasói értékelés
 
Grafika
6.9

 
Hangok/zene
6.7

 
Irányítás
6.2

 
Játékélmény
6.7

Olvasói pontszám
12 értékelés
6.6

Értékelted ezt