Video Games
0 hozzászólás

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds játékteszt

szerző : dátum : 2017. november 22.
 

Fagyba, hóba invitál minket a Horizon sztori kiegészítője és nagyon jól teszi. Ezúttal a didergősebbek sem maradnak majd otthon és örömmel vesznek majd részt az új kalandokban.

Tavasszal azzal zártam a Horizon kritikámat, hogy tárt karokkal várok bármilyen folytatást, amivel a Guerilla előáll. Nos nem kellett sokat ácsingózni, fél év elteltével megérkezett a korábban már beharangozott sztori kiegészítő. Nem fogom húzni senki idegeit, rögtön az elején kijelenthető, hogy bizony nagyon jól sikerült, sőt! Tulajdonképp az iskolapéldája annak, hogyan is kellene egy DLC-nek kinéznie mindenhol.

Nézzük kicsit részletesebben, menjünk egy képzeletbeli játékos elvárásai szerint. Először is legyen tartalmas, ugye? Semmi gond. A Frozen Wilds kb. akkora területen játszódik, mint a főjáték kezdő katlanjának 3-4 szerese. Van benne minden, amit már megszoktunk – Tallneck, bandita tábor, Hunting Ground, na meg persze mindenféle települések és egyéb létesítmények. Az átlag játékos nagyjából 15 órát eltölthet benne, de aki hozzám hasonlóan mindent meg akar csinálni, az jóval többet is (részemről 30 óra fölé pörgött a számláló, de közismerten lassabb, alaposabb játékos vagyok, plusz a végével azért meg is szenvedtem picit).

Újabb érv lehet, hogy legyen érdekes sztorija. Nos ez is pipa. Ugyan nem kell olyan kaliberű dologra gondolni, mint a főjátéknál, de ne feledjük, hogy egy kiegészítőről beszélünk és nem folytatásról. Véleményem szerint remekül beleilleszkedik a korábban lefestett világba. A részletekbe nem szeretnék belemenni, hiszen bármilyen kis apróság is elronthatja az élményt annak, aki spoilerek nélkül szeretne belevágni a kalandba. Legyen elég annyi, hogy a Banukok által lakott északi területeken járunk, ahol egyrészt egy titokzatos hegy és az újonnan felbukkant erősebb gépállatok foglalkoztatják leginkább a helyieket.

“Legyen ütős a grafika!” Már az alapjáték sem volt csúnya, nincs miért szégyenkeznie a DLC-nek sem. A setting a címnek és az égtájnak megfelelően havas jeges, ami speciál személy szerint nem annyira kedvelt, de el kell ismerni, hogy nagyon jól néz ki. Találkozhattunk ugyan ilyen részekkel a korábbi kalandozások során is, de itt az egész terület erre van felfűzve és remekül továbbvittél a fonalat a készítők. Vannak mélyhavas részek, Aloy gyakran didereg, de ez sem akadályozza meg, hogy a földre vetve magát hóangyalt rajzoljon. Nagyon tetszetős, amit a Guerilla összerakott, abszolút nem érezhető rajta, hogy elkapkodott, slendrián munka lenne. Az új lények is remekül kidolgozottak és nem csak külcsín szempontból….

Kihívás, nehézség? Részemről is itt is szépen teljesített a csomag. Persze az hogy kinek mennyire embert próbálóak a feladatok, az szubjektív téma. Nekem a főjáték tapasztalataival a hátam mögött bizony adódtak kellemetlenebb meglepetések, de ezzel együtt is képes voltam teljesíteni és ma már az is szép emlék, aminek hetvennegyedjére kellett nekiugrani, hogy sikerüljön. Ide vonatkozó tény, hogy sajnos van egy komolyabb bug is a kiegészítőben, miszerint nem lehet, vagy legalábbis nem mindenkinek lehet 100%-ra teljesíteni a kalandot. van ugyanis egy unique item, ami egy olyan ládában van, ami nem jelenik meg mindenkinek. Aki így jár, az kénytelen lesz megelégedni a 99,27%-kal, mint én is. Persze örökre egész biztosan nem marad így, a Guerillánál már dolgoznak az ügyön és vélhetően egy következő patch alkalmával kiköszörülik ezt az apróságot.

Spoilerek ide vagy oda, pár technikai dolgot azért illik megemlíteni a játékmenettel kapcsolatban. Talán nem meglepő, de karakterünk továbbfejleszthető. Eddig ugye 50-en volt a level cap, most 60-ra emelték a lécet (kelleni is fog a végére a fejlődés). Újdonság, hogy szét tudunk már szerelni tárgyakat, amik nálunk vannak (ezáltal némi bevételhez jutva, ami ugyan kevesebb, mintha egy kereskedőnél adtuk volna le, de több, mintha csak eldobnánk). Vannak új skilljeink is (konkrétan egy új fa), de igazán átütő darab nincs köztük, talán csak a gépek javításának lehetősége. Végezetül még említést érdemelnek a control towerek, amelyek egy-egy területen lévő ellenfelek erejét duzzasztják fel, így nem meglepő módon érdemes ezeket leghamarabb kiiktatni.

Mi tetszett a legjobban? Talán az, hogy sikerült izzadságszag nélkül összerakni egy érdekes és tartalmas kalandot, ami remekül illeszkedik a korábbiakhoz. Nem ismétli annak feladatait, s tud érdekeset, újat mutatni úgy is, hogy közben megtartva a régi jó szokásokat megfelelően adagolja a dolgokat és játszva vezet rá az új eszközök használatára, új ellenfelekhez javasolt taktikákra. A történet szereplői is jól kidolgozottak (mind karakter, mind látvány szempontból), nem lehet összecsapottnak érezni a sztorit, noha egész biztosan nem fél év alatt rakták össze, hanem már valószínűleg a Horizon megjelenése előtt elkezdődhetett rajta a munka.

Csak ismételni tudom magam, mikor azt mondom, hogy a Frozen Wilds remekül sikerült. Akinek tetszett az előzmény, egészen biztosan be fog jönni ez is, így mindenkit csak biztatni tudok, hogy belevágjon. Komolyan gondoltam, amikor azt írtam, hogy minden más fejlesztőnek példaértékű lehet, hogyan is érdemes egy DLC-t kipengetni. Továbbá fenntartom azt, amit tavasszal is: még ilyet, s ha összejön én biztosan ott leszek a kalandozók között újfent.

A tesztpéldányt a Sony hazai PR képviselete bocsátotta rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk.
Részletek
 
Pozitív

- tartalmas, érdekes kiegészítése az alapjátéknak
- sikerült látványban és tartalmilag is továbbfejleszteni

Negatív

- icipicit talán nehéz a vége
- a történet önmagában nem Oscar gyanús, de remekül kiegészíti a főszálat

Szerkesztői értékelés
 
Grafika
10

 
Hangok/zene
10

 
Irányítás
9.0

 
Játékélmény
9.0

Összes pontszám
9.0

Az értékeléshez vidd fölé az egeret
Olvasói értékelés
 
Grafika

 
Hangok/zene

 
Irányítás

 
Játékélmény

Olvasói pontszám

Értékelted ezt