Video Games
3 hozzászólás

Resident Evil HD REMASTER játékteszt

szerző : dátum : 2015. január 31.
 

Sok rajongó álma vált valóra, mikor a CAPCOM tavaly bejelentette, hogy érkezik az eredetileg Nintendo GameCube-ra kiadott Resident Evil remake HD átdolgozása jelenlegi és előző generációs konzolokra, illetve PC-re. Japánban a PS3-as dobozos kiadás már tavaly év vége óta kapható, azonban világszerte és a többi platformra január 20-án vált elérhetővé a Resident Evil HD REMASTER.

A Resident Evil sorozat 1996-ban indult világhódító útjára. Azóta számos rajongót sikerült szereznie remek atmoszférájának és addiktív játékmenetének köszönhetően. Persze mint minden jónak, egyszer a töretlen sikernek is vége szakad, a negyedik résszel a sorozat részben szakított az addigi jól bevált, ám mai szemmel már idejétmúlt formulával, ami miatt annyi rajongót szerzett magának. Számos koncepción átesett, mire az a játék lett, ami a sorozat egyik legjobb darabjává tette. Kezdve azzal, hogy a Devil May Cry a RE4 egyik prototípusából nőtte ki magát, míg egy másik korai koncepció a szellemeket, paranormális tevékenységeket hívta volna segítségül a rémisztgetéshez.

kep_resident_evil_teszt_1

Azonban az ötödik és hatodik installációra már szinte minden eltűnt abból, ami miatt a Resident Evil az, ami. Túlélő-horror helyett akcióorientált, checkpointokkal teleszórt jáékokat kaptunk, melyek miatt joggal érezheti úgy egy rajongó, hogy teljesen kiveszett az a varázs a sorozatból, ami miatt megszerette.Persze egyik sem lett rossz játék, a maga nemében mindkét rész remek szórakozást nyújt, ha a játékos képes helyén kezelni a dolgokat, és túltenni magát azon, hogy a gonosz már nem csak kúriákat, és városokat fenyeget, hanem globális szinten ténykedik.

Aki mégsem hajlandó beletörődni, hogy a sorozat ilyen evolúción ment keresztül, az örülhetett, mikor a CAPCOM bejelentette, érkezik a Resident Evil HD REMASTER. Az 1996-ban kiadott első rész remake-je 2002-ben jelent meg Nintendo GameCube-ra. Sokan nem rendelkeztek ilyen masinával, így most 13 év után épp az ideje, hogy ők is megtapasztalják a játék nyújtotta borzongást. Akinek csak az eredeti 1996-os kiadáshoz volt szerencséje, és már kívülről ismeri az Arklay Mansion minden szegletét, mert annyiszor végigjátszotta a játékot, az most készüljön fel, a remake 70%-ban eltér attól.

kep_resident_evil_teszt_2

Többek közt köszönhetően annak, hogy új, vagy épp a fejlesztés során kivágott helyszíneket fedezhetünk fel az újragondolt kiadásban, illetve annak, hogy ha a zombik nem szenvednek súlyos fejsérülést, vagy a játékos nem égeti el őket, akkor visszatérnek egy második menetre, még gyorsabb, még halálosabb Crimson Head zombikként. De persze nem csak ebben merül ki az újdonság, jó pár fejtörőt megváltoztattak, illetve újakkal bővítették a játékot. A remake-ben helyet kaptak a védekezést segítő tárgyak is, amiket ha magunknál hordunk, miközben ránk támad valamilyen ocsmányság, nem sérülünk. Az inventory képernyőjét is átdolgozták, az élőszereplős intrót teljesen animáltra cserélték, illetve a hangokat, párbeszédeket is újra felvették, és természetesen a grafika is jelentős ráncfelvarráson esett át, amit az eredeti 4:3-as, illetve új 16:9-es képarányban is élvezhetünk, PC-n mindezt akár 60-as képkocka sebességgel is.

Az eredeti irányítás megtartása mellett egy alternatív séma is felkerült az újdonságok listájára. Akinek kényelmetlen volt az eredeti, „tank-szerű” irányítás (ami annyit takar, hogy ha fordulni akartunk, akkor az egy tank lövegének fordulási sebességéhez volt hasonló), az most örülhet, mert az alternatív irányításnak hála már egyetlen mozdulattal képes 180°-ban megfordulni. A bejelentéskor sokan azt gondolták, ez az új irányítás a Resident Evil játékokban manapság használt vállfeletti, TPS nézettel lesz egyenlő, ám erről szó sincs, a kamerakezelés maradt a régi.

kep_resident_evil_teszt_3

A változtatások a történetet nem érintik. Aki valamilyen okból kifolyólag nem ismerné, annak következzen egy kis gyorstalpaló. Maga az alapfelállás egy B kategóriás zombi film sztoriját idézi, megmagyarázhatatlan halálesetek történnek az Arklay hegység közelében, egyesek medvékre gyanakodnak, mások falkákban vadászó kutyaszerű teremtményekről beszélnek. Az egyre gyakoribb elhalálozások eredetét kutatja Raccoon City rendőrségének S.T.A.R.S. nevű különítménye is. A Bravo csapatot küldik ki felderítő osztagként, azonban a helyszínre érve megszakad velük minden kapcsolat, ezért mentő alakulatként az Alfa csapatot is bevetik, a történet róluk szól alapvetően. Egyik pillanatról a másikra elszabadul a pokol, miután megtalálják a Bravo csapat lezuhant helikopterét, az Alfa csapat tagjai is kénytelenek az életükért küzdeni. A semmiből, kutyának aligha nevezhető kreatúrák lepik el az erdőt és támadnak mindenre, ami mozog. A csapat menekülőre fogja, és egy látszólag elhagyatott kúriában találja magát.

kep_resident_evil_teszt_5

A játéknak két főszereplője van, Jill Valentine és Chris Redfield. Az ő nevüket mára jó eséllyel minden gamer ismeri, talán még azok is, akik amúgy nem rajonganak a soroztatért. Új játékot kezdve választhatunk, hogy kit is szeretnénk irányítani. Mindkét karakternek vannak előnyei, illetve hátrányai is. Jill több mindent tud magával cipelni, azonban könnyebben sérül. Chris kevesebb dolgot képes egyszerre magánál tartani, de jobban bírja a támadásokat, mint Jill, és a sebzése is nagyobb. Ódákat lehetne zengeni a Resident Evilről, a remake nagyszerű lett, sajnos GameCube hiányában most volt hozzá szerencsém először, de maximálisan megérte várni rá.

kep_resident_evil_teszt_4

A Resident Evil 6, és Resident Evil Revelations után a Resident Evil HD REMASTER is residentevil.net kompatibilis, ha regisztráltunk az oldalon, és hozzákapcsoltuk PC esetén a Steam fiókunkat, konzolok esetén a felhasználói fiókunkat, akkor nyomon követhetjük a statisztikáinkat, az elért teljesítményekért pontokat gyűjthetünk, amiket elkölthetünk digitális tartalmakra, például játékon belül feloldható fegyverekre. A weblapon diorámákat hozhatunk létre, amikhez karaktereket, szörnyeket, tárgyakat vásárolhatunk. Rendszeresen vannak online események, amikben ha részt veszünk, pontokat, ritka fegyvereket nyerhetünk a Revelations mellékághoz, és még sok egyéb hasznos funkció érhető el, ami sokat hozzátesz az élményhez.

Csak remélhetjük, hogy a CAPCOM a kiváló fogadtatás, és megannyi kérlelés után hallgat a játékosokra, és megkapjuk a szintén csak GameCube-ra megjelent Resident Evil 0-t is, ami az első rész előtti eseményeket dolgozza fel, a Bravo csapat egyik túlélőjének és egy rabnak a szemszögéből. Hab lenne a tortán, ha a Resident Evil 2, és a Resident Evil 3: Nemsis is átesne egy alapos ráncfelvarráson.
Ha GameCube hiányában nálad is kimaradt a remake, akkor most itt az ideje pótolni, ha nem jön be az új irány, amit ma a Resident Evil képvisel, akkor is érdemes újra elővenni ezt a remake-művet.

Ha viszont tetszenek az új részek is, akkor bő egy hónap múlva ismét tiéd a pálya, ugyanis február 25-én megjelenik az epizodikus formában érkező Resident Evil Revelations 2 első része, amit további három rész követ majd hetenkénti bontásban. A CAPCOM célja az epizodikus megjelenéssel, hogy részről részre fenntartsa az izgalmakat, és a játékosok ki tudják beszélni a különböző fórumokon a történteket, mint egy jó tv sorozat esetében. Addig is bátran szálljatok alá az Arklay Mansion által nyújtott pokolnak, hiszen tudjátok, a gonosz sohasem alszik, és mindig figyel.

Részletek
 
Pozitív

- Eredeti Resident Evil hangulat
- Feljavított grafika
- Végre nem csak a Nintendósoknak jut ki a jóból
- residentevil.net támogatás

Negatív

- Néha az irányítás azért tud kellemetlen pillanatokat okozni
- A statikus háttér helyenként egészen ocsmány mai szemmel

Szerkesztői értékelés
 
Grafika
8.0

 
Hangok/zene
9.0

 
Irányítás
8.0

 
Játékélmény
10

Összes pontszám
9.0

Az értékeléshez vidd fölé az egeret
Olvasói értékelés
 
Grafika
8.0

 
Hangok/zene
8.0

 
Irányítás
4.1

 
Játékélmény
8.8

Olvasói pontszám
3 értékelés
7.2

Értékelted ezt

Összegzés
 

Ami jó volt 1996-ban, GameCube-on még jobb lett 2002-ben, 2015-ben pedig ezt mindenki megtapasztalhatja végre.