Video Games
7 hozzászólás

Watch_Dogs játékteszt

szerző : dátum : 2014. június 11.
 

Millió gamer kapta fel a fejét a Ubisoft 2012-es E3-as konferenciájának végén, mikor a kiadó prezentálta a Watch_Dogs című játékát. Lélegzetelállító next-gen grafikát, újszerű játék elemeket, az egyjátékos móddal összemosódó többjátékos mókát és még sok mást ígért a bemutató. Nos, a játék megjelent, de vajon sikerült minden ígéretet beváltani?

Hackernek áll a világ

Hosszas hezitálás után úgy döntöttem, hogy előrendelem a Watch_Dogs-ot, annak is a Digital Deluxe kiadását. A közutálatnak örvendő Uplay rendszer ismét csak arról adott tanúbizonyságot, hogy bizony el kellene jó mélyre temetni. A megjelenés napján szinte esélytelen volt bejelentkezni a rendszerbe, persze kitartó voltam, és addig próbálkoztam, míg be nem engedett, hogy végre elkezdhessem a letöltést. Több órányi várakozás után a menüben találtam magam.

A beállítások testreszabása után azonnal bele is csaptam a lecsóba. Új játék indítása után Aident épp meló közben találjuk, ami egyáltalán nem úgy sül el, ahogy kellett volna, és ennek következménye a családján csattan, így válva egy depressziós, komor anti-hőssé, aki amolyan chicagói Megtorlóvá lép elő. Viperája és fegyver arzenálja elől senki nem menekül, ám legütősebb fegyverével sem ütni, sem lőni nem lehet, ugyanis az egy egyszerű okostelefon, amivel bármit képes meghackelni.

kep_watch_dogs_teszt_1

Számtalan funkció elérhető rajta, mint az alapvető okostelefon alkalmazások, zene hallgatás, telefonos játékok, statisztikák követése, vagy az olyan extra, mint az autó rendelés, de a leglényegesebb tulajdonsága, hogy még is csak az hogy a város legkülönfélébb rendszereit meg tudjuk hackelni vele, illetve, hogy segítségével Chicagó bármely lakosáról megtudhatunk akármit, hol dolgozik, mit szeret, milyen vallási csoport tagja, mennyi a jövedelme, stb. Ezekre az információkra a telefon Profilozó képességével tehetünk szert. Ha úgy tartja kedvünk, belehallgathatunk éppen folyó telefonbeszélgetésekbe, szöveges üzenetváltásokba. Sajnos ezek egy idő után ismétlődővé válnak, de van köztük pár érdekes, vicces párbeszéd. Harc közben is előnyt kovácsolhatunk telefonunk okos felhasználásával. Gőzvezetékeket robbanthatunk az ellenségünk arcába, vagy talpa alá, fedezékeket kreálhatunk a segítségével, illetve eltereléseket vethetünk be, amivel összezavarhatjuk a rosszfiúkat.

kep_watch_dogs_teszt_2

Autós üldözés közben útakadályokat aktiválhatunk, meghackelhetjük a közlekedési lámpákat, felvonó hidakat, alapvetően remek mókát nyújt a szokásos autós, gyalogos részek kiegészítéseként. A küldetések teljesítése után tapasztalati pontokat kapunk, amiket fejlesztésekre költhetünk. Tápolhatjuk saját magunkat, a fegyvereket, a vezetési tudásunkat, és a hackelési képességünket is. Habár Chicagó területe a kezdetektől fogva szabadon bejárható, az egyes területek felett csak úgy vehetjük át az irányítást, ha a ctOS ellenörző pontokat uralmunk alá hajtjuk. Ez lényeges, mivel a haceklés adta előnyöket csak így tudjuk maximálisan kihasználni az egyes körzetekben.

Kikapcsolódás a virtuális Chicagóban

Ha két küldetés között kifújnánk magunkat, arra is van lehetőség; tárgyakat gyűjtögethetünk, másodlagos feladatokat oldhatunk meg, vásárolhatunk magunknak ruhákat, fegyvereket, összetevőket a házilag barkácsolt cuccainkhoz. A város tele van felfedezésre váró helyekkel, meglátogathatunk például úgynevezett City Hotspotokat, amiken keresztül megismerhetjük a város nevezetességeit, és emellett más játékosok által otthagyott ajándékokat is felvehetünk, úgy mint pénzt, lőszert, vagy egyéb összetevőket, és persze mi is hagyhatunk ott ezekből, hogy más játékosnak ha szüksége van rá, összeszedhesse őket. Érdekes feature ez, és ráadásul hasznos is, leginkább a Demon’s Souls, és a Dark Souls segítő rendszeréhez hasonlít, ezekben a játékokban segítő írásokat hagyhattunk más játékosoknak hátra az adott dungeon-ről.

kep_watch_dogs_teszt_3

Minijátékokból sincs hiány, szerte a városban találhatunk olyanokat, akik csak arra várnak, hogy leüljünk velük sakkozni, pókerezni, vagy itt a piros, hol a pirost játszani, de van még lehetőség ivós játékra, és játékautomata használatára is. Ezek mellett ott van még az NVZN névre hallgató alternatív valóság játék, amiben a Chicagót megszálló idegeneket kell hűvösre tenni, és a Cash Run, amiben érméket kell gyűjteni. A minijátékok csúcsát azonban nem ezek, hanem telefonunk Digi-trippek menüpontja alatt található agymenések jelentik.

Többek közt átvehetjük egy robot pók felett az irányítást, amivel megadott feladatokat kell végrehajtanunk, itt “ölj meg ebből ennyit, pusztíts el abból annyit” típusú célok várnak ránk. Pusztításunk során tapasztalati pontokat kapunk, amivel növelhetjük jószágunk hatékonyságát. Egy másik játékban szó szerint rászabadul a pokol Chicagóra, és csak mi állíthatjuk meg a démonok, és zombik seregét autónk segítéségével. Ezek mellett ugrándozhatunk hatalmasra nőtt virágokon, vagy újra fényt hozhatunk a városba, a feladat végrehajtásában ctOS robotok próbálnak majd megállítani minket. Mindegyik minijáték egyedi hangulattal bír, és mint Aiden, mi is garantáltan rákattanunk valamelyikre.

kep_watch_dogs_teszt_4

Bekapcsolódás mások Chicagójába

Manapság egyre nagyobb divat lett a second screen alkalmazások, companion appok kiadása a felső kategóriás játékokhoz. A Watch_Dogs sem marad ki a sorból, megkapta saját, ctOS Mobile névre hallgató társ alkalmazását, amivel bárki belekóstolhat a játék világába. Ha nem is pont úgy, ahogy szerette volna, de megnehezítheti a nagygépes ellenfelek életét. Az alkalmazással beléphetünk valaki játékába, aki épp ilyen kihívásra vágyik, és tabletünk, okostelefonunk segítségével megpróbálhatjuk megakadályozni, hogy elérje a célját. Ez bárki számára elérhető, nem szükséges hozzá a játék megléte, ami elég nagy baj meglátásom szerint.

Történt ugyanis, hogy összepárosított egy olyan valakivel a játék, aki nem nagyon akart beavatkozni az én ténykedéseimbe, így vígan, semmitől sem zavartatva haladtam át a kiszabott ellenőrzési pontokon, majd mikor már az utolsó volt hátra, ellenfelem nemes egyszerűséggel bontotta a kapcsolatot, így én hoppon maradtam, és mivel nem tudtam befejezni a menetet, a győzelemért járó jutalmat sem kaptam meg. A másik játékos gondolom kárörvendve, és önelégülten keresett utánam egy másik áldozatot, akivel kibabrálhat.

Online is jó móka a hackelés

Ha már itt tartunk, akkor nézzük, meg, hogy milyen többjátékos tartalommal vár minket a program. Az első felvonás negyedik küldetése után telefonunkon elérhetővé válik az Online Contracts menüpont, aminek segítségével kiválaszthatjuk, milyen többjátékos módban is szeretnénk részt venni – ha egyáltalán szeretnénk ilyet, nem kötelez rá senkit a játék, ez a lehetőség teljes mértékben kikapcsolható.

kep_watch_dogs_teszt_5

Online Hacking: Segítségével beléphetünk egy másik játékos világába, ahol először is a nyomára kell találnunk, majd telepítenünk egy úgynevezett “backdoort” a hálózatára, mindeközben rejtve kell maradjunk. A másik játékos közben gőzerővel azon van, hogy megtaláljon, és megöljön minket. Ha ránktalált, a hackelés sikertelenné válik, és menekülnünk kell.

Invasion: Ebben a módban, ha valaki behatol a játékunkba, nem tudunk sztori-, vagy mellékküldetést indítani, míg véget nem ér a meccs. Feladatunk, hogy a Profilozó segítségével azonosítsuk, majd kedvünk szerint ártalmatlanítsuk a hackert, mielőtt az elérné célját. Az ellenfél minél közelebb kerül a “backdoor” sikeres telepítéséhez, a keresési terület annál kisebb lesz. Ha a hacker elhagyja ezt a zónát, akkor a hackelés megáll, ekkor bizonyos időn belül vissza kell érnie, vagy küldetése sikertelen lesz.

kep_watch_dogs_teszt_6

Online Tailing: Ebben a módban nem kell meghackelnünk a másik játékost, szimplán csak észrevétlenül kell követnünk. Mindkét játékos végső célja az ellenfél likvidálása.

Online Race: Nevéből is adódóan járműves versengés, a piszkos trükkök használata egyenesen kötelező!

Online Decryption: Két csapat néz farkasszemet egymással, mindkét csapat célja, hogy megszerezzen, majd dekódoljon egy fájlt. Ha valaki megszerzi a fájlt, az ellenséges Fixer megölheti, majd elveheti azt tőle. Másik módszer a fájl megszerzésére, hogy közel maradva ellopjuk vezeték nélküli kapcsolat segítségével az ellenségtől. A csapattársaknak meg kell védeni azt, aki megszerezte a fájlt, és minél közelebb maradni hozzá, hogy gyorsabb legyen a dekódolás. Miután az állapotjelző elérte a 100%-ot, a hackelés sikeressé válik, és a fájl birtoklója lesz a győztes. Ezután a móka automatikusan átvált free for all módba, ahol levezetésként ledarálhatjuk egymást.

Nehézségek, elmaradt ígéretek

A játékélményt tekintve alapvetően egy gyenge pontot vettem észre a végigjátszás alatt, az pedig a vezetés volt. A járművek túlkormányzottak egy picit, és mindez a gyors tempót diktáló, üldözéses akció közepette sok bosszúságot tud okozni a játékosnak, főleg úgy, hogy közben azért a hackelés adta lehetőségeket sem árt kiaknázni. Kellő gyakorlás, tapasztalás után persze könnyebb dolgunk lesz, és már tudni fogjuk, hogy mikor, és meddig fordítsuk el a kormányt. Ezen kívül nem találkoztam más zavaró tényezővel. Az akciók a helyükön vannak, a feladatok kellően változatosak, a főhős bad-ass, a voice-acting pazar, és a történet szereplői sem egysíkúak, kedvencem Aiden egyik segítője, Jordi Chin volt.

Ami azonban rögtön szemet szúrt mindenkinek, hogy a beharangozott álleejtős grafika sehol sincs. Szó nincs róla, hogy csúnya lenne a játék, de senki sem ezt várta. Jócskán visszavettek a srácok a külcsínből. Aki megnézi a bejelentéskor mutatott gameplay-t, és a végleges változat PC-s kiadását ultra beállítások mellett, azok jogosan mordulhatnak fel, hogy bizony a drága Ubisoft nem ezt ígérte nekünk. De azt már most leszögezem, hogy ettől nem lesz rossz a játék, mint azt többen hajlamosak állítani. A Watch_Dogs igen is egy szórakoztató, újszerű élményt nyújtó alkotás, ami megéri a pénzét. Az illetékeseknek viszont innen is üzenjük, hogy a tavalyi E3-on prezentált Tom Clancy’s The Divisionnel jó lenne ezt nem eljátszani, mert tényleg morcosak leszünk!

Részletek
 
Pozitív

- Hackelés
- A küldetések nagy része lopakodva is teljesíthető
- A felfedezésre váró virtuális Chicago
- Temérdek tennivaló a sztori mellett
- Remek színészi játék
- Szép grafika...

Negatív

- ...ami az előzetesek fényében lehetett volna szebb is
- A járművek kicsit nehézkes vezetése

Szerkesztői értékelés
 
Grafika
8.0

 
Hangok/zene
9.0

 
Irányítás
8.0

 
Játékélmény
8.0

Összes pontszám
8.0

Az értékeléshez vidd fölé az egeret
Olvasói értékelés
 
Grafika
6.6

 
Hangok/zene
6.2

 
Irányítás
6.3

 
Játékélmény
7.3

Olvasói pontszám
23 értékelés
6.6

Értékelted ezt

Összegzés
 

A Watch_Dogs remek szórakozást nyújt, a hackelés adta lehetőségek kihasználásának csak a kreativitásunk szabhat határt.